Csoportalkotás- teamup helyett

A kedvenc csoportalkotó web2-es alkalmazásunk, a teamup megszűnt. Helyette vannak más lehetőségek.

  1. Excelben egy oszlopba írjuk be a neveket. A mellettük lévő oszlopba a beépített függvények segítségével egy véletlenszerű számot generáltatunk (VÉL függvény). Majd ezt rendezzük a második oszlop szerint mondjuk növekvő sorrendben.
  2. A kevésbé macerás verzió a web2-es alkalmazások használata, pl.

  • http://chir.ag/projects/team-maker/ ehhez app is elérhető. Ezen kívül további előnye, hogy csapatneveket is kitalál, választható témákban (autók, állatok, kémiai elemek, görög istenek, stb.). A csoporttagok nevét egyszerű másolással lehet a megfelelő mezőben egymás alá beszúrni. Megadható, hogy hány csoportot szeretnénk, és az is, hogy milyen formátumban adja azt meg (html, csv).
  • https://www.superteachertools.us/ oldal sok mindenre használható. Ezen keresztül szoktam létrehozni Mindent vagy semmit! játékokat, tipikusan év eleji ismétlésre. De itt is lehet csapatokat generálni, és ezt csak most fedeztem fel. (És egyébként sok mást is tud: időt mérni, többféle játékot készíteni — szerencsekerék, Legyen Ön is milliomos, stb.). A group maker-re kell kattintani (make groups now). Itt regisztrálás után lehet felvinni a csoportokat. Az előző oldallal szemben itt több csoportot lehet létrehozni, s azokat el is lehet menteni. (Így akár minden osztály esetén felvihetők a nevek, hogy alkalomadtán mindegyikben csoportokat alkothassunk.) Ez előny mindennapi használat során. A csoportok tagjait viszont kicsit nehezebb felvinni, mert külön mezőkbe kell beírni, így nem lehet egyszerűen csak bemásolni egy listából. Ha viszont kész a csoport, akkor több dolgot is lehet vele csinálni. A csoportok alkotásán kívül ültetési rendet is (!), de a csoport tagjai közül véletlenszerűen is ki tud választ egy nevet a rendszer. Ez feletetéskor kifejezetten hasznos (már a temaup-ot is használtam erre, megállapodtunk a gyerekekkel, hogy melyik sorszámú csoport fog első pados dogát írni, s 6 fősre állítottam a csapatokat. ). Csapatalkotáskor lehet csapatok száma és az egyes csapatokban előforduló személyek száma szerint is választani (az előző oldalon ez utóbbi nem volt elérhető, bár igen a kettőt csak egy nagyon kis fejszámolás választja el egymástól).

Mindkét web2-es alkalmazásnál a grafika, hát izé, khm. Hálásak vagyunk így is, hiszen ingyen van és rettentő hasznos. Nagy előny az első mellett az alkalmazás, kár hogy nem lehet a csoportokat elmenteni, nem tudom az alkalmazásban vajon lehet-e. A második mellett épp a menthetőség szól és a random név generálás is. Itt kicsit több a lehetőség. Sajnos egyik sem tudja, hogy a csoportok összetételébe belenyúljunk (pedig milyen jó is volt ez a teamup-ban). Ezt kicsit kicselezhetjük a superteachtools esetében. Ugyanis az ülésrend esetében a shuffle names gombra kattintva randomizálhatjuk a sorrendet, s ebbe viszont fogd és vidd módszerrel bele is lehet nyúlni. Igaz, csoportok itt nincsenek, így meg kell állapodni, hogy szépen sorban vesszük a csoportokat, azaz 3 fős csoportok esetén pl. az első 3 fő alkot egy csoportot, a második 3 a másodikat és így tovább. De már ez is valami.

Kiegészítés, még néhány ötlet:

https://www.randomlists.com/team-generator?fbclid=IwAR2KEaixzQ8wTeb0uM2-Ibb_tMov0IkWk-Mu5aCXtMKZDJFmdmLp_GPdVCo

https://www.keamk.com/

http://diak.budai-rfg.sulinet.hu/~teamtool/

S utóbbi kettőről egy írás Havassy András tollából:
https://tinyurl.com/y9o8aguw

 

Hozzászólás